Jeśli nie masz czasu na zrobienie ciast a chcesz mieć coś na słodko to jest to idealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a wygląda i smakuje wyśmienicie :D
Przygotuj blaszkę (wymiary 34x25), wyłóż ją papierem
do pieczenia bądź folią aluminiową.
Krem budyniowy:
·
1 litr mleka
·
100 g masła
·
½ szklanki cukru
·
4 żółtka
·
1 budyń waniliowy
·
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
·
¼ szklanki mąki pszennej
¾ l mleka zagotuj z masłem i cukrem. W pozostałym
mleku rozpuść mąki, żółtka oraz budyń, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do
zgęstnienia.
Krem kajmakowy:
·
400g masy kajmakowej
·
100 g masła
Masę kajmakową utrzyj z masłem na puszysty krem.
Masa jogurtowa:
·
400 g jogurtu naturalnego
·
1 galaretka (o dowolnym smaku)
Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody i odstaw
do wystudzenia. Dodaj do blendera jogurt i tężejącą galaretkę. Chwilę zmiksuj.
Dodatkowo:
·
400 g herbatników
·
owoce do przyozdobienia
Wykonanie:
Ułóż w blaszce warstwę herbatników na spodzie.
Ugotuj budyń i jeszcze ciepły (ale nie gorący) wylej na herbatniki, wyrównaj.
Ułóż kolejną warstwę herbatników i gdy masa budyniowa będzie już zimna wyłóż
masę kajmakową, wyrównaj. Ułóż ostatnią warstwę herbatników i wylej na nią masę
jogurtową. Ozdób według uznania. Schłodź w lodówce.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz