poniedziałek, 16 maja 2016

Trochę inny "3 BIT" bez pieczenia

Jeśli nie masz czasu na zrobienie ciast a chcesz mieć coś na słodko to jest to idealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a wygląda i smakuje wyśmienicie :D





Przygotuj blaszkę (wymiary 34x25), wyłóż ją papierem do pieczenia bądź folią aluminiową.


Krem budyniowy:

       ·         1 litr mleka
       ·         100 g masła
       ·         ½ szklanki cukru
       ·         4 żółtka
       ·         1 budyń waniliowy
       ·         ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
       ·         ¼ szklanki mąki pszennej

¾ l mleka zagotuj z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozpuść mąki, żółtka oraz budyń, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia.


Krem kajmakowy:

       ·         400g masy kajmakowej
       ·         100 g masła

Masę kajmakową utrzyj z masłem na puszysty krem.


Masa jogurtowa:

       ·         400 g jogurtu naturalnego
       ·         1 galaretka (o dowolnym smaku)

Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Dodaj do blendera jogurt i tężejącą galaretkę. Chwilę zmiksuj.


Dodatkowo:

       ·         400 g herbatników
       ·         owoce do przyozdobienia

Wykonanie:

Ułóż w blaszce warstwę herbatników na spodzie. Ugotuj budyń i jeszcze ciepły (ale nie gorący) wylej na herbatniki, wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę herbatników i gdy masa budyniowa będzie już zimna wyłóż masę kajmakową, wyrównaj. Ułóż ostatnią warstwę herbatników i wylej na nią masę jogurtową. Ozdób według uznania. Schłodź w lodówce.
Gotowe :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger