Sezon na truskawki w pełni, więc pora na słodziutki i leciutki tort truskawkowy :) Całe cudo pochłonęło 2 kg truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D
Tort został przygotowany z własnych truskawek :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE
Ciasto:
- 250 ml kefiru
- 125 ml oleju
- 2 duże jajka
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka dobrej jakości kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 spora szczypta soli
- 250 ml mocnej, gorącej kawy
Przygotowanie:
Kefir
połącz z olejem oraz jajkami i ubij tylko do chwili połączenia się składników.
Następnie dodaj cukier i całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy
jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do
chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą
kawę i wymieszaj.
Spód
tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz 60 minut. Przestudzone do
temperatury pokojowej ciasto przekrój na pół.
Masa
serowa:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę
rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do
misy miksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej
śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej
lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.
Mus
truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę
namocz w minimalnej ilości wody, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w
kuchence mikrofalowej i zostaw do ostygnięcie. Następnie zblenduj truskawki z
ksylitolem i powoli wlewaj letnią żelatynę do całości, zblenduj. Odstaw do
lodówki, aby troszkę stężała.
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
- polewa czekoladowa do ozdoby
Wykonanie:
Truskawki
umyj i usuń szypułki.
Przekrój
ciasto na pół. Jedną połowę umieść w tortownicy i wyłóż kilka łyżek masy
serowej, rozsmaruj. Wokół ranty tortownicy ułóż jedna przy drugiej połówki
truskawek, a następnie wykładaj całe truskawki na środku tortownicy (zostaw 5-6
do ozdoby), wylej na nie 2/3 masy i przykryj drugim blatem ciasta. 1/3 masy
wyciśnij na wierzchu za pomocą worka cukierniczego i delikatnie wylej na
wierzch tężejący mus truskawkowy. Ozdób pozostałymi truskawkami. Schłódź w
lodówce. Po około 2-3 godzinach możesz ściągnąć rant tortownicy i przełożyć
tort na paterę. Opcjonalnie można polać polewą czekoladową. Gotowe :)
Ciasto
należy przechowywać w lodówce. Najlepiej, aby po przygotowaniu chłodziło się około
12 h przed pierwszym rozkrojeniem, aby dobrze zastygło.
Więcej
naturalnych i zdrowych produktów znajdziesz w sklepie internetowym:
www.naturalniezdrowe.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz