środa, 22 czerwca 2016

Tort mocno truskawkowy

Sezon na truskawki w pełni, więc pora na słodziutki i leciutki tort truskawkowy :) Całe cudo pochłonęło 2 kg truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D

Tort został przygotowany z własnych truskawek :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE



Ciasto:
  • 250 ml kefiru
  • 125 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka dobrej jakości kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 spora szczypta soli
  • 250 ml mocnej, gorącej kawy
Przygotowanie:
Kefir połącz z olejem oraz jajkami i ubij tylko do chwili połączenia się składników. Następnie dodaj cukier i całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą kawę i wymieszaj.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz 60 minut. Przestudzone do temperatury pokojowej ciasto przekrój na pół.


Masa serowa:
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.


Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej i zostaw do ostygnięcie. Następnie zblenduj truskawki z ksylitolem i powoli wlewaj letnią żelatynę do całości, zblenduj. Odstaw do lodówki, aby troszkę stężała.


Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek
  • polewa czekoladowa do ozdoby
Wykonanie:
Truskawki umyj i usuń szypułki.
Przekrój ciasto na pół. Jedną połowę umieść w tortownicy i wyłóż kilka łyżek masy serowej, rozsmaruj. Wokół ranty tortownicy ułóż jedna przy drugiej połówki truskawek, a następnie wykładaj całe truskawki na środku tortownicy (zostaw 5-6 do ozdoby), wylej na nie 2/3 masy i przykryj drugim blatem ciasta. 1/3 masy wyciśnij na wierzchu za pomocą worka cukierniczego i delikatnie wylej na wierzch tężejący mus truskawkowy. Ozdób pozostałymi truskawkami. Schłódź w lodówce. Po około 2-3 godzinach możesz ściągnąć rant tortownicy i przełożyć tort na paterę. Opcjonalnie można polać polewą czekoladową. Gotowe :)


Ciasto należy przechowywać w lodówce. Najlepiej, aby po przygotowaniu chłodziło się około 12 h przed pierwszym rozkrojeniem, aby dobrze zastygło.

Więcej naturalnych i zdrowych produktów znajdziesz w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger