wtorek, 25 października 2016

Tort czekoladowy z owocową nutą

Szukasz tortu na wyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :)


Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów:

Składniki na krem czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g serka śmietankowego/twarogowego
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)

Przygotowanie:
Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw do napęcznienia (około 10 min). W tym czasie rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali, ustawiając najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę i czekoladę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu.

Składniki na krem z borówkami:
  • 2 galaretki (np. owoce leśne)
  • 0,5 kg borówek
  • 400 g serka śmietankowego/twarogowego
  • 330 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Borówki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka, dodaj trochę wody i zagotuj. Ściągnij garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.
Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlewaj lekko tężejący (zimny) mus borówkowy i zmiksuj do połączenia składników.

Wykonanie:
Biszkoptowe blaty delikatnie nasącz alkoholem (ale niekoniecznie). W tortownicy ułóż blat czekoladowy i wyłóż na niego krem czekoladowy. Następnie przykryj kolorowym biszkoptem i wyłóż krem borówkowy, przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Dodatkowo:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g serka śmietankowego/twarogowego
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw do napęcznienia (około 10 min). Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali, ustawiając najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Następnie rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki, dokładnie wymieszaj.

Zdobienie tortu:
Wyciągnij tort z lodówki i obłóż go kremem śmietankowym. Wylej płynną (ale zimną) czekoladę i rozsmaruj po wierzchu. Końcem noża „wytnij” wzorki (wgłębienia) od zewnątrz do wewnątrz tortu. Ozdób czekoladkami, pralinami, suszonymi śliwkami, etc.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger