Szukasz tortu na wyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :)
Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów:
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g serka śmietankowego/twarogowego
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw do
napęcznienia (około 10 min). W tym czasie rozpuść czekoladę w około 50 ml
śmietanki kremówki. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali, ustawiając
najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 15 sekund, do jej całkowitego
rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę i czekoladę wymieszaj z serkiem. Śmietankę
ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek.
Miksuj do uzyskania gęstego kremu.
Składniki na krem z borówkami:
- 2 galaretki (np. owoce leśne)
- 0,5 kg borówek
- 400 g serka śmietankowego/twarogowego
- 330 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Borówki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka, dodaj
trochę wody i zagotuj. Ściągnij garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki cały
czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.
Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej
śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu.
Następnie wlewaj lekko tężejący (zimny) mus borówkowy i zmiksuj do połączenia
składników.
Wykonanie:
Biszkoptowe blaty delikatnie nasącz alkoholem (ale
niekoniecznie). W tortownicy ułóż blat czekoladowy i wyłóż na niego krem
czekoladowy. Następnie przykryj kolorowym biszkoptem i wyłóż krem borówkowy,
przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki do stężenia (najlepiej
na całą noc).
Dodatkowo:
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g serka śmietankowego/twarogowego
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw do
napęcznienia (około 10 min). Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali, ustawiając
najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 15 sekund, do jej całkowitego
rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na
sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do
uzyskania gęstego kremu. Następnie rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki, dokładnie wymieszaj.
Zdobienie tortu:
Wyciągnij tort z lodówki i obłóż go kremem śmietankowym.
Wylej płynną (ale zimną) czekoladę i rozsmaruj po wierzchu. Końcem noża
„wytnij” wzorki (wgłębienia) od zewnątrz do wewnątrz tortu. Ozdób czekoladkami,
pralinami, suszonymi śliwkami, etc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz