Pyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maku
Wykonanie:
Mleko zagotuj z margaryną, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do ciasta dodawaj naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :)
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń