wtorek, 22 listopada 2016

Ciasto Piegusek

Pyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku

Wykonanie:
Mleko zagotuj z margaryną, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do ciasta dodawaj naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :)
Smacznego :)


1 komentarz:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger