czwartek, 9 marca 2017

Piankowy deser z budyniem

Efektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;)



Składniki (ok. 10 sztuk):

  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka (o dowolnym smaku)
  • cukier puder
  • krem czekoladowy
  • biszkopty
Wykonanie:
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką) i udekoruj według uznania :D
Deser jest od razu gotowy do spożycia :) albo przechowuj go w lodówce :)
Smacznego :)

1 komentarz:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger