Borówki - idealne wspomnienie a zarazem zapowiedź lata :D w zamrażalniku ostał mi się woreczek przepysznych borówek, dlatego postanowiłam upiec dwukolorowy sernik z borówkami na kruchym spodzie ;)
Składniki: (tortownica 24 cm)
ciasto:
- 250 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
masa serowa:
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 kg sera sernikowego
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g)
- 2 łyżki kaszy manny
- 75 g masła roztopionego
- 250-300 g borówek
dodatkowo:
- garść borówek
- 100 g białej czekolady
Wykonanie
Ciasto:
Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Przygotowanie masy serowej:
Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodać ser, kaszę mannę i proszek budyniowy zmiksować, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Podzielić masę w stosunku 1/3 i 2/3. Do 2/3 masy wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotowaną formę wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy.
Nastawić piekarnik na 170*C.
Na dno tortownicy wsypać trochę borówek, na nie wyłożyć masę serowo-borówkową i podpiec 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć sernik i delikatnie wyłożyć na wierzch pozostałą masę serową. Piec 60 minut w 170*C. Pozostawić sernik w piekarniku do wystudzenia.
Zimny sernik posmarować roztopioną białą czekoladą i posypać borówkami. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz