środa, 27 kwietnia 2016

Sernik z borówkami

Borówki - idealne wspomnienie a zarazem zapowiedź lata :D w zamrażalniku ostał mi się woreczek przepysznych borówek, dlatego postanowiłam upiec dwukolorowy sernik z borówkami na kruchym spodzie ;)





Składniki: (tortownica 24 cm)

ciasto:
  • 250 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

masa serowa:
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 kg sera sernikowego
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 75 g masła roztopionego
  • 250-300 g borówek

dodatkowo:
  • garść borówek
  • 100 g białej czekolady

Wykonanie

Ciasto:
Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie masy serowej:
Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodać ser, kaszę mannę i proszek budyniowy zmiksować, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Podzielić masę w stosunku 1/3 i 2/3. Do 2/3 masy wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotowaną formę wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy.
Nastawić piekarnik na 170*C.

Na dno tortownicy wsypać trochę borówek, na nie wyłożyć masę serowo-borówkową i podpiec 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć sernik i delikatnie wyłożyć na wierzch pozostałą masę serową. Piec 60 minut w 170*C. Pozostawić sernik w piekarniku do wystudzenia.

Zimny sernik posmarować roztopioną białą czekoladą i posypać borówkami. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger