Oto przepyszny wilgotny sernik nadziany soczystymi wiśniami w kisielu osadzony w kruchym cieście, był inspiracją stworzoną specjalnie dla mojego brata, który jest wielbicielem serników w każdej postaci. Wsad wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca :D
Składniki: (tortownica 26 cm)
ciasto:
- 250 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
nadzienie:
- 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml)
- 25 g mąki ziemniaczanej
masa serowa:
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 kg sera sernikowego
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g)
- 75 g masła roztopionego
- rodzynki (opcjonalnie)
dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki konfitury truskawkowej
Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto.
Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie przygotować
wiśniowe nadzienie:
Wiśnie odsączyć. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Sok odlany od wiśni zagotować, wlać rozrobioną skrobię i ugotować kisiel. Zdjąć z palinka, dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić.
Przygotowaną formę wyłożyć
papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny
kisiel na ciasto.
Przygotowanie masy serowej:
Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Wsypać sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę sernikową wlać do formy na kisiel wiśniowy. Piec 60
minut w 170*C. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z łyżką wody i podpiec jeszcze 10 minut. Dokładnie wystudzić (najlepiej zostawić w piekarniku i delikatnie uchylić drzwiczki). Zimny sernik posmarować konfiturą i
posypać startą białą czekoladą. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz