czwartek, 28 kwietnia 2016

Szpajza - deser jajeczny

szybki i efektowny deser na bazie jajek ;) pięknie się prezentuje a do tego jak smakuje :D idealny na popołudniowe słodkie zapomnienie ;) a w wersji dla dorosłych z dodatkiem %%%%




Składniki (na 6 dużych pucharków):

  • 8 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 50 ml aroniówki (można dodać inny alkohol)

Wykonanie:
Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. W między czasie rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach wody. Przestudzoną dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Do drugiej kakao i nalewkę.
Obie masy naprzemiennie układać w pucharkach. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • sok z wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jabłka

Zagotować sok z wiśni, do gotującego wlać mąkę rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać jabłka pokrojone w kosteczkę. Ostudzić.

Na wierzch naszych deserów wyłożyć kisiel z jabłkami i udekorować według uznania.

Gotowe :D






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger