Pulchna drożdżówka z kruszonką w dodatku z ulubionymi jabłkami :D
mniam niebo w gębie :P
Składniki:
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe
- 500 g
mąki pszennej
- 20 g
świeżych drożdży
- 80 g
cukru
- 100 g
masła
- 1
szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- szczypta
soli
Nadzienie
- 500 ml
mleka
- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki
kakao
- 2
żółtka jajek
- 40 g
cukru
- 2
średnie jabłka
Kruszonka
- 50 g
masła
- 80 g
cukru
- 20 g
cukru waniliowego
- 150 g
mąki pszennej
Wykonanie:
W miseczce
pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i rozetrzeć. Następnie dodać łyżkę mąki, ½
szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Masło
roztopić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać w miseczce.
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier, sól, pozostałe mleko, roztopione masło,
rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (należy wyrabiać do
momentu aż będzie odchodziło od ręki i ścian naczynia). Wyrobione
ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
Budyniowe nadzienie
Mleko
wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Żółtka
utrzeć z cukrem. Powoli dolewać mleko do żółtek i rozmieszać. Gotową
mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kruszonka
Masło
roztopić. Wymieszać w miseczce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać
roztopione, ciepłe masło i wymieszać do otrzymania kruszonki. Kruszonkę
wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Wykonanie
drożdżówki:
Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone ruloniki ułożyć na spodzie. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.
Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone ruloniki ułożyć na spodzie. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.
Wyrośnięte
ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Piec 35-40 min w
piekarniku nagrzanym do 180*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz