piątek, 27 maja 2016

Brzoskwiniowy Puch

Delikatne, lekkie i puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :)  nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy :D Serdecznie polecam przepis, gdyż ciasto jest proste w wykonaniu, bardzo lekkie, a do tego szybkie w wykonaniu :D



 Składniki: (na tortownicę 28 cm)
Spód – biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.

Brzoskwiniowy puch:
  • 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego lub z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 600 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Brzoskwinie z puszki wyjąć i osuszyć. Sok z brzoskwiń zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić w nim 2 galaretki brzoskwiniowe. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę przelać do misy miksera zostawiając w kubeczku około 50 ml do wykonania polewy.

Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru pudru do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami zmielony ser bądź wiaderkowy (wcześniej dokładnie rozmieszać), krótko zmiksować. Następnie wystudzoną galaretkę wlewać do masy, ciągle miksując, do połączenia składników.

Wykonanie:
Zimny biszkopt przeciąć na pół (można nasączyć), jedną część ułożyć na dno tortownicy, przełożyć kilka łyżek masy serowo-śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń i zaleć wszystko resztą masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu*. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • praliny do zdobienia

Przygotowanie:
50 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia z 1 łyżeczką cukru pudru. Czekoladę połamać na małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać 1 minutę po czym wymieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wyjąć „Brzoskwiniowy puch” z lodówki i oblać go masą czekoladową. Udekorować pralinami według uznania. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

*na pierwszym zdjęciu widać że ciasto jest wyższe od rantu tortownicy dlatego należy „wysokość” formy przedłużyć za pomocą papieru do pieczenia, żeby cała masa się zmieściła i wszystko ładnie zastygło :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger