Delikatne, lekkie i puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy :D Serdecznie polecam przepis, gdyż ciasto jest proste w wykonaniu, bardzo lekkie, a do tego szybkie w wykonaniu :D
Spód
– biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie
stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem
do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć
masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej
masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką
(lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników).
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec
ok. 30 min
(do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić
biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.
Brzoskwiniowy
puch:
- 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego lub z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwiń
- 600 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Brzoskwinie
z puszki wyjąć i osuszyć. Sok z brzoskwiń zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić
w nim 2 galaretki brzoskwiniowe. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę
przelać do misy miksera zostawiając w kubeczku około 50 ml do wykonania polewy.
Śmietankę
ubić z 2 łyżkami cukru pudru do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Zmniejszyć
obroty miksera i dodawać partiami zmielony ser bądź wiaderkowy (wcześniej
dokładnie rozmieszać), krótko zmiksować. Następnie wystudzoną galaretkę wlewać
do masy, ciągle miksując, do połączenia składników.
Wykonanie:
Zimny
biszkopt przeciąć na pół (można nasączyć), jedną część ułożyć na dno tortownicy,
przełożyć kilka łyżek masy serowo-śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń i zaleć
wszystko resztą masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu*. Schłodzić w lodówce.
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru pudru
- praliny do zdobienia
Przygotowanie:
50
ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia z 1 łyżeczką cukru pudru. Czekoladę
połamać na małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać 1 minutę po czym
wymieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wyjąć „Brzoskwiniowy puch”
z lodówki i oblać go masą czekoladową. Udekorować pralinami według uznania.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
*na
pierwszym zdjęciu widać że ciasto jest wyższe od rantu tortownicy dlatego
należy „wysokość” formy przedłużyć za pomocą papieru do pieczenia, żeby cała
masa się zmieściła i wszystko ładnie zastygło :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz