Przepyszne ciasteczka idealne na Dzień Dziecka :) Postanowiłam upiec tradycyjne eklerki, ale nieco w innych kształtach :) tak dla urozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D
Składniki (na około 30szt.):
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 100g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu)
WYKONANIE:
Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj,
następnie dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż
ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne
ciast przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj
na gładką masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw
piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i
wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut w 200*C.
Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowy:
- ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki
- ¼ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1/3 szklanki mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej)
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
1/2 l
mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i
budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały
czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na
puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i
dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego
budyniu i uzyskania gładkiego kremu.
Ciastka przetnij na pół i za pomocą szprychy
cukierniczej napełnij eklerki. Wierzch udekoruj według uznania, np. polej
polewą czekoladową i posyp cukiereczkami.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz