środa, 1 czerwca 2016

Eklerki, ptysie i inne :)

Przepyszne ciasteczka idealne na Dzień Dziecka :) Postanowiłam upiec tradycyjne eklerki, ale nieco w innych kształtach :) tak dla urozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D




Składniki (na około 30szt.):
Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 100g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu)

WYKONANIE:
Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciast przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut w 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia.

Krem budyniowy:
  • ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki
  • ¼  szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:
1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu.

Ciastka przetnij na pół i za pomocą szprychy cukierniczej napełnij eklerki. Wierzch udekoruj według uznania, np. polej polewą czekoladową i posyp cukiereczkami. 
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger