wtorek, 26 lipca 2016

Błyskawiczny owocowy serniczek na zimno

Delikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D


Składniki:
  • 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy)
  • 300 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 kg serka (u mnie o smaku brzoskwiniowym VITELLO)
  • 2 galaretki (u mnie truskawkowe)

Dodatkowo:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • cukiereczki

Wykonanie:
Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę, krótko zmiksuj do połączenia składników (można dodać kawałki dowolnych owoców). Wlej masę do blachy i ułóż na wierzchu drugą warstwę herbatników (zrób minimalne odstępy między ciasteczkami żeby później było lepiej kroić w kosteczki). Włóż do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdób ciasto za pomocą worka cukierniczego. Ozdób cukiereczkami. Ciasto musi być cały czas w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę zmiękną. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger