poniedziałek, 18 lipca 2016

Muffinki z czekoladą i bitą śmietaną

Pyszne muffiny z dodatkiem kremu czekoladowego ozdobione bitą śmietaną :) Owe babeczki są sycące, aromatyczne i puszyste, po prostu smaczne ;) Można je przyrządzić z różnymi dodatkami, np. orzechami, rodzynkami, czekoladą, czy z kremami, krówką, dżemem etc. Kombinacji jest naprawdę wiele ;) u mnie wygrał krem czekoladowy :D



Składniki (15 szt.):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 350-400 ml jogurtu greckiego
  • krem czekoladowy

Przygotowanie:
Przygotuj foremkę na muffiny wyłożoną papilotkami i nastaw piekarnik na 175oC.
Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszaj w jednej misce. Odłóż. W drugiej misce dokładnie wymieszaj składniki płynne (jajka, oliwę, jogurt). Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Papilotki napełnij masą do 1/3 wysokości, nałóż krem (nadzienie) i przykryj pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.


Krem:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nim babeczki. Wierzch możesz dodatkowo posypać cukiereczkami, płatkami czekolady, lub posypką. Gotowe :)


2 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger