niedziela, 21 sierpnia 2016

Ciasto jogurtowe z czekośliwką (bez tłuszczu) #2

Moje jogurtowe ze śliwkami tak wszystkim posmakowało, że znikło w mgnieniu oka i musiałam zrobić następne :D dobrze, że mam własne śliwki :P tym razem upiekłam z dodatkiem frużeliny wiśniowej i polewą z czekośliwki ;) i tak jak poprzednie bardzo szybko znikło :)



Składniki (blacha 25x30):
  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców
  • ½ szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka łyżek frużeliny wiśniowej
  • ok. 50 sztuk śliwek

Wykonanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój według uznania, oprósz mąką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do masy i zmiksuj do połączenia się składników. Wsyp śliwki i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy i ozdób wierzch frużeliną tworząc esy-floresy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).

Polewa:
  • 1/3 szklanki powidła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Gorące powidło wymieszaj z połamaną czekoladą, ostudź i posmaruj nią ciasto :) 
Ciasto smakuje wybornie z czekośliwką :D
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. w tym roku oszalałam na punkcie śliwek w ciastach.
    Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo :) ciasta wychodzą przepyszna ;) nawet mój tata (największy wybredziuch) bardzo je zachwalał :D a powidło ;) niebo w w gębie :D

      Usuń

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger