poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną

Zapiekankę można podawać na ciepło i zimno lub może stanowić element obiadu, kolacji, a także można ją zabrać do pudełka do pracy. Pasuje do niej sos grzybowy, musztardowy lub chrzanowy. Zapiekanka jest bardzo sycąca a do tego smaczna :)


SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKA
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko 

Nadzienie:
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g kasza jęczmienna
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 cebula
  • 150 g śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 150 g masła, margaryny
  • sól
  • pieprz do smaku

opcjonalnie:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego
  • lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek

PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki.
Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie ugnieć tłuszczykiem. Cebulkę pokrój i zeszklij na patelni. Do garnka z ziemniakami dodaj kaszę, jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, biały ser, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 2 godzin.
Podawaj z sosami albo z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką.
GOTOWE

2 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger