Zapiekankę można podawać na ciepło i zimno lub może stanowić element obiadu, kolacji, a także można ją zabrać do pudełka do pracy. Pasuje do niej sos grzybowy, musztardowy lub chrzanowy. Zapiekanka jest bardzo sycąca a do tego smaczna :)
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKA
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
Nadzienie:
- 600 g ziemniaków
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g kasza jęczmienna
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 cebula
- 150 g śmietany 18%
- 5 jajek
- 150 g masła, margaryny
- sól
- pieprz do smaku
opcjonalnie:
- 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego
- lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2
części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki.
Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz i ugotuj, a
następnie ugnieć tłuszczykiem. Cebulkę pokrój i zeszklij na patelni. Do garnka
z ziemniakami dodaj kaszę, jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, biały ser,
cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie
możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż
na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub
pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piecz około 2 godzin.
Podawaj z sosami albo z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką.
GOTOWE
świetny pomysł, bardzo podoba mi się nadzienie :)
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do upieczenia :)
Usuń