Zawijane ciasto wygląda bardzo efektownie, a robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;)
Składniki:
Biszkopt:
- 10 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Krem budyniowy:
- ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki
- ¼ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 1 słoiczek powidła śliwkowego, bądź innego
Polewa:
- 180 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- reszta powidła śliwkowego
Przygotowanie:
Krem budyniowy: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę
szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek.
Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do
zgęstnienia. Zdejmij z palinka, dodaj masło i energicznie wymieszaj do
połączenia się składników, ostudź.
Biszkopt (30x40): Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać
cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i
wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z
białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie
mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na
najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do
przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto
wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę.
Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze
pokojowej.
P.S. Odłożyłam kilka łyżek masy biszkoptowej i dołożyłam kakao
żeby upiec bardzo cieniutki blat biszkoptowy w tortownicy na spód tortu.
Polewa: Śmietankę zagotuj, zdejmij z palinka i dodaj do niej
pokruszoną czekoladę i resztę powidła śliwkowego, odstaw na 1 minutę. Następnie
energicznie wymieszaj do połączenia składników i odstaw do wystudzenia.
WYKONANIE:
Biszkopt przekrój na
pół i pokrój na paski (mi wyszło 8 pasków). Biszkopt w tortownicy wysmaruj
cienko masą budyniową, następnie paski biszkoptu wysmaruj powidłem oraz kremem
budyniowym. Pierwszy kawałek zwiń jak roladę, ułóż na środku w tortownicy i do
niego dokładaj kolejne kawałki. Schłódź w lodówce. Po kilku godzinach ściągnij
obręcz tortownicy i ozdób polewą czekoladowo-śliwkową. Gotowe :)
Po przekrojeniu tortu będą widoczne pionowe warstwy.
świetnie wygląda Twoje ciacho! z powidłem musi smakowac pysznie
OdpowiedzUsuńz powidłem było przepyszne :) znikło za jednym posiedzeniem :D
Usuń