czwartek, 1 września 2016

Zawijany tort z powidłem śliwkowym

Zawijane ciasto wygląda bardzo efektownie, a robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;)



Składniki:
Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 

Krem budyniowy:
  • ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki
  • ¼  szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 1 słoiczek powidła śliwkowego, bądź innego 

Polewa:
  • 180 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • reszta powidła śliwkowego

Przygotowanie:
Krem budyniowy: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Zdejmij z palinka, dodaj masło i energicznie wymieszaj do połączenia się składników, ostudź.
Biszkopt (30x40): Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
P.S. Odłożyłam kilka łyżek masy biszkoptowej i dołożyłam kakao żeby upiec bardzo cieniutki blat biszkoptowy w tortownicy na spód tortu.
Polewa: Śmietankę zagotuj, zdejmij z palinka i dodaj do niej pokruszoną czekoladę i resztę powidła śliwkowego, odstaw na 1 minutę. Następnie energicznie wymieszaj do połączenia składników i odstaw do wystudzenia.
WYKONANIE:
Biszkopt przekrój na pół i pokrój na paski (mi wyszło 8 pasków). Biszkopt w tortownicy wysmaruj cienko masą budyniową, następnie paski biszkoptu wysmaruj powidłem oraz kremem budyniowym. Pierwszy kawałek zwiń jak roladę, ułóż na środku w tortownicy i do niego dokładaj kolejne kawałki. Schłódź w lodówce. Po kilku godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób polewą czekoladowo-śliwkową. Gotowe :)

Po przekrojeniu tortu będą widoczne pionowe warstwy.

2 komentarze:

  1. świetnie wygląda Twoje ciacho! z powidłem musi smakowac pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z powidłem było przepyszne :) znikło za jednym posiedzeniem :D

      Usuń

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger