piątek, 5 sierpnia 2016

Zebra

Zebra to ciasto, które jest puszyste, wilgotne oraz pięknie wyrasta. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a do tego świetnie smakuje do kawy czy herbaty. Moją Zebrę upiekłam w Multicookerze Philips, ale równie dobrze można ja upiec w tradycyjnym piekarniku i też wychodzi piękna :)


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody mineralnej (może być zwykła, przefiltrowana woda)
  • 3 łyżki kakao
  • bułka tarta lub kasza manna do posypania formy oraz kawałek masła/margaryny

Wykonanie:
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo (na przemian z wodą) dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj olej. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj. Misę (tortownicę) natłuść i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Na środek wylewaj na przemian jasną i ciemną masę.

MULTICOOKER: Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 150°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 35 minut. Nacisnąć przycisk START. Po tym czasie ponownie nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 180°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia otworzyć pokrywę i wbić w ciasto wykałaczkę, jeśli jest sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe, jeśli jest mokra należy zamknąć pokrywę i piec ciasto pozostałe 5 minut. Studzić ciasto przy otwartej pokrywie urządzenia. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

TRADYCYJNIE (W PIEKARNIKU): Piekarnik nagrzej do 180oC. Ciasto piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe :)
#Multicooker #Philips

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger