wtorek, 27 września 2016

Tort ptysiowy z musem jabłkowym

Tort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :)




Ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 100g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 białko

Przygotowanie:
Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie dodaj sól, przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciasto przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła. Blaty piecz około 25 minut w 200*C. Upieczone ciasta przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia.

Krem:
  • 5 sztuk białek
  • 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki do białek
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 3 łyżkach wody. W rondelku zagotuj wodę i wsyp cukier, zmniejsz ogień i gotuj do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj, możesz potrząsnąć garnuszkiem, aby delikatnie przemieszać). Ubijaj białka na najwyższych obrotach miksera, dodaj cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru (jak na bezę). Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i cieniutką stróżką wlewaj gorący syrop, miksuj jeszcze około 15-20 minut, do całkowitego wystudzenia misy miksera. Pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę.

Mus jabłkowy:
  • 1,5 kg jabłek (antonówki, renety)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka (np. pomarańczowa)

Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie ugotuj z nich mus dodając łyżkę lub dwie wody oraz 3 łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj galaretkę, odstaw do ostudzenia.

Wykonanie:

Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według uznania :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger