Tort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu
wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam
tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu
jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :)
Ciasto parzone:
- 1 szklanka wody
- 100g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 białko
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej wodę
i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie dodaj sól, przesianą mąkę i mieszaj
energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od
ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciasto przełóż do misy miksera i ubijaj dodając
po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę.
Blachę wyłóż papierem
do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa
cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do
środka. W ten sposób upiecz 4 koła. Blaty piecz około 25 minut w 200*C. Upieczone
ciasta przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Krem:
- 5 sztuk białek
- 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki do białek
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 3 łyżkach wody. W rondelku
zagotuj wodę i wsyp cukier, zmniejsz ogień i gotuj do czasu całkowitego
rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj, możesz potrząsnąć garnuszkiem, aby delikatnie
przemieszać). Ubijaj białka na najwyższych obrotach miksera, dodaj cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru (jak na bezę). Następnie zmniejsz
obroty miksera do minimum i cieniutką stróżką wlewaj gorący syrop, miksuj jeszcze około
15-20 minut, do całkowitego wystudzenia misy miksera. Pod koniec dodaj
rozpuszczoną żelatynę.
Mus jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek (antonówki, renety)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka (np. pomarańczowa)
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie
ugotuj z nich mus dodając łyżkę lub dwie wody oraz 3 łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały
czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj
galaretkę, odstaw do ostudzenia.
Wykonanie:
Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj
połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny
krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj
według uznania :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz