czwartek, 29 września 2016

Tort makowy z masą budyniową

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;)


Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm):
  • 1 puszka (850 g) masy makowej
  • 3-4  jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka wraz z cukrem ubij na  puszystą masę. Następnie dodaj masę makową, kaszę manną oraz  proszek do pieczenia, krótko zmiksuj. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy makowej (wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki).
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową przelej do tortownicy i piecz około 45 minut w 180°C (termoobieg). Ostudź. Po wystudzeniu przekrój  na trzy krążki.

Krem budyniowy:
  • 1/2  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki
  • 1/4  szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu.

Wykonanie:
Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania :) 
u mnie polewa czekoladowa i maczek o smaku truskawkowym DECORADA.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger