Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;)
Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm):
- 1 puszka (850 g) masy makowej
- 3-4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Następnie dodaj masę makową,
kaszę manną oraz proszek do pieczenia, krótko
zmiksuj. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy makowej
(wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki).
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową
przelej do tortownicy i piecz około 45 minut w 180°C (termoobieg). Ostudź. Po
wystudzeniu przekrój na trzy krążki.
Krem budyniowy:
- 1/2 l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj
z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na
gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło
utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj
przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu
wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu.
Wykonanie:
Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz
tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż
resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź
w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według
uznania :)
u
mnie polewa czekoladowa i maczek o smaku truskawkowym DECORADA.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz