Czekolada, ser i wiśnie… wyśmienite połączenie tych składników przerodziło się w pyszne ciasto, które zadowoli nie tylko Nasze podniebienia :) Wilgotne oraz sycące, po prostu idealne połączenie składników, sprawi że aż rozpłyniemy się w jego smaku :D
Składniki
(blacha 30x25 cm)
Ciasto
czekoladowe :
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g maki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (samego proszku)
- 100 g startej gorzkiej czekolady
Masa
serowa:
- 1 kg sera na sernik (może być wiaderkowe)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 60g
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
:
- ok. 400 g wiśni świeżych bądź z syropu
Wykonanie
:
Ciasto
czekoladowe: Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Wlej mleko oraz
olej, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałe suche składniki i utrzyj na jednolita
masę (wychodzi dość gęsta). Odłóż na bok.
Masa
serowa: Wszystkie składki umieść w misce i wymieszaj do
całkowitego połączenia się składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto
czekoladowe nakładaj naprzemiennie z masą serową. Po ułożeniu jednej warstwy
posyp ciasto połową wiśni i wyłóż resztę ciasta i masy serowej w
charakterystyczne kleksy. Na wierzch wysyp pozostałe wiśnie.
Piecz około 1,5 godziny w 175oC. Po 1
godzinie można położyć papier do pieczenia na wierzchu, aby ciasto się za bardzo
nie spiekło. Upieczony sernik zostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia,
zimnie przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz