poniedziałek, 17 października 2016

Wiśniowy sernik z ciastem czekoladowym

Czekolada, ser i wiśnie… wyśmienite połączenie tych składników przerodziło się w pyszne ciasto, które zadowoli nie tylko Nasze podniebienia :) Wilgotne oraz sycące, po prostu idealne połączenie składników, sprawi że aż rozpłyniemy się w jego smaku :D




Składniki (blacha 30x25 cm)
Ciasto czekoladowe :
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (samego proszku)
  • 100 g startej gorzkiej czekolady

Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik (może być wiaderkowe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 60g
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo :
  • ok. 400 g wiśni świeżych bądź z syropu

Wykonanie :
Ciasto czekoladowe: Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Wlej mleko oraz olej, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałe suche składniki i utrzyj na jednolita masę (wychodzi dość gęsta). Odłóż na bok.
Masa serowa: Wszystkie składki umieść w misce i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe nakładaj naprzemiennie z masą serową. Po ułożeniu jednej warstwy posyp ciasto połową wiśni i wyłóż resztę ciasta i masy serowej w charakterystyczne kleksy. Na wierzch wysyp pozostałe wiśnie.
Piecz około 1,5 godziny w 175oC. Po 1 godzinie można położyć papier do pieczenia na wierzchu, aby ciasto się za bardzo nie spiekło. Upieczony sernik zostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia, zimnie przechowuj w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger