poniedziałek, 10 października 2016

Strucla drożdżowa z makiem

Wyjątkowa drożdżówka z makiem. Kusi nie tylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :) Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki, aromatyczny, a masa makowa ściśle przylega do ciasta :)



Ciasto:
  • 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu)
  • ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu)
  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego masła


Nadzienie:
  • 850 g gotowej masy makowej Bakalland
  • 2 łyżki kaszy manny


Zaczyn: Świeże drożdże rozgnieć i wymieszaj z łyżka cukru. Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.

Ciasto: Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do żółtek dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około 10-15 minut (aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk). Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).

Nadzienie: Masę makową wymieszaj z 2 łyżkami kaszy manny. Dodatkowo możesz dodać posiekane orzechy oraz bakalie.

Wykonanie:
Gdy ciasto podwoi objętość, podziel go na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta, rozsmaruj na nim połowę masy makowej, zwiń ciasno w klasyczną roladę, a końce bez masy podwiń. Przetnij ciasto wzdłuż i spleć masą do góry. Analogicznie przygotuj struclę z drugiej części ciasta. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około godzinę.
Piekarnik nastaw na 170 stopni. Wyrośnięte strucle posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody (ewentualnie mlekiem, bądź wodą). Piecz około 40 minut, do zarumienienia.
Wystudzoną strucle posyp cukrem pudrem lub polej lukrem :)

Smacznego!!!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger