Wyjątkowa drożdżówka z makiem. Kusi nie tylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :) Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki, aromatyczny, a masa makowa ściśle przylega do ciasta :)
Ciasto:
- 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu)
- ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu)
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 850 g gotowej masy makowej Bakalland
- 2 łyżki kaszy manny
Zaczyn: Świeże drożdże rozgnieć i wymieszaj z łyżka
cukru. Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie
wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie
rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Ciasto: Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do
żółtek dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie
w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około 10-15 minut
(aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk). Ciasto
przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi
swoją objętość (na około 1 godzinę).
Nadzienie: Masę makową wymieszaj z 2 łyżkami kaszy
manny. Dodatkowo możesz dodać posiekane orzechy oraz bakalie.
Wykonanie:
Gdy ciasto podwoi objętość, podziel go na dwie
części. Jedną część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta, rozsmaruj na nim połowę
masy makowej, zwiń ciasno w klasyczną roladę, a końce bez masy podwiń. Przetnij
ciasto wzdłuż i spleć masą do góry. Analogicznie przygotuj struclę z drugiej
części ciasta. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe
miejsce na około godzinę.
Piekarnik nastaw na 170 stopni. Wyrośnięte strucle
posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody (ewentualnie mlekiem, bądź
wodą). Piecz około 40 minut, do zarumienienia.
Wystudzoną strucle posyp cukrem pudrem lub polej
lukrem :)
Smacznego!!!
Piękna i na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńWszystkim bardzo smakowała :) dziękuję :)
Usuń