Mięciutkie i puszyste drożdżówki wypełnione pyszną masą serową. Są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu oka :)
Ciasto:
- 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu)
- ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu)
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 400-500 g sera twarogowego
- 1 jajko
- 2-4 łyżki cukru
- rodzynki
Zaczyn: Świeże drożdże rozgnieć i wymieszaj z łyżka
cukru. Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie
wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie rozpuść
masło i odstaw do przestudzenia.
Ciasto: Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do żółtek
dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę
zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około 10-15 minut (aż
ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk). Ciasto przełóż
do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją
objętość (na około 1 godzinę).
Nadzienie: W misce rozgnieć ser, dodaj cukier i
żółtko, wymieszaj. W osobnej miseczce ubij białko i dodaj do masy serowej,
wymieszaj delikatnie.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podziel na około 12-14 części.
Każdą z nich spłaszcz w dłoniach lub rozwałkuj na niewielki okrąg. Natnij 4
razy (na krzyż) bez przecięcia środka. Na środek nałóż nadzienie (oraz rodzynkę).
Każdą częścią po kolei przykrywaj nadzienie tworząc płatki (ważne, aby nie
krzyżować płatków, zawijaj je w jednym kierunku).
Ułóż bułeczki na blasze i przykryj wilgotną
ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj
roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody. Piecz około 20-25 minut, do zarumienienia.
Wystudzone drożdżóweczki posyp cukrem pudrem lub
polej lukrem :)
Smacznego!!!
Uwielbiam drożdżowe bułeczki, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń