Metrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to wychodzi go naprawdę dużo, więc jest to fajne ciasto na różne przyjęcia rodzinne. W sam raz do herbaty czy kawy :)
Ciasto (2 keksówki):
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 10 łyżek wody
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Cukier utrzyj z
żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do
ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i
piecz około 30 minut w 175oC. Ostudź.
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 8 łyżek mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Zagotuj mniej niż ½ litra
mleka. W pozostałej części rozpuść mąkę i wmieszaj żółtka, wlej mieszaninę na gotujące się mleko,
zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do
wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch dodając po 1 łyżce wcześniej
przygotowanego „budyniu”.
Wykonanie:
Ciasta pokrój na
kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe
ciasto można polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi (według upodobań).
GOTOWE :D Ciasto kroimy w poprzek, tak aby uciąć około 3 kromki.
Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na świecie
OdpowiedzUsuńSuper ciasto.
OdpowiedzUsuń