piątek, 26 maja 2017

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar, kremowy budyń i kruche ciasto idealnie się komponuje oczywiście w towarzystwie pysznej kawy :) Nie wierzysz? Spróbuj :D




Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń:
  • 2 opakowania budyniu
  • 700 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce. W 200 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj, na gotujące wylej budyń i mieszaj do momentu, aż budyń stanie się gęsty. Odstaw do przestudzenia. Rabarbar pokrój na kawałeczki 1-2 cm i obsyp cukrem. Lekko ciepły budyń wylej na schłodzone ciasto, a następnie rozłóż równomiernie rabarbar. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Piecz w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu wystudź. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. GOTOWE :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger