Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego.
Składniki na biszkopt kawowy:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej
- 1 kopiasta łyżka kakao
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do
pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Po dokładnym ubiciu
białek dodaj do nich żółtka i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy,
przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub
mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Następnie
dodawaj powoli kawę oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko
szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że
jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia
się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40
cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę
cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu ciasto nasączyć
ok. 150 ml mocnej inki.
Masa kajmakowo-kawowa:
- 400 ml kremówki
- 800 ml jogurtu greckiego
- 500 g masy kajmakowej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- gorzka czekolada, posypka etc.
Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami gorącej wody. Żelatynę
rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.
Jogurt grecki zmiksuj. Partiami dodawaj kajmak i kakao, a na
koniec wlaj rozpuszczoną żelatynę. W innym naczyniu ubij śmietanę na sztywną
pianę. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę
wylej na nasączone ciasto, wyrównaj i chłódź w lodówce ok. 3 – 4
godziny.
Przed podaniem ciasto można ozdobić starta gorzką czekoladą,
posypką etc.
Smacznego :- )
Musiało rozpływać się w ustach! :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńCiasto wygląda cudownie zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńDziękuję :) na pewno zaglądnę ;)
Usuń