czwartek, 28 kwietnia 2016

Czekoladowe brownie z wiśniami

Idealne ciasto dla miłośników czekolady :) jest delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem soczystych wiśni po prostu rozpływa się w ustach :D a plus tego wszystkiego jest taki, że przygotowuje się go naprawdę szybko ;) 




Składniki (blaszka 21x21 cm)

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu)

Umieść w dużej misce wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, olej i jajka, wymieszaj. Na końcu wsyp wydrylowane wiśnie i ponownie wymieszaj.
Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 1 godzinę w 180*C (do "suchego patyczka").


Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru

W rondelku zagotować śmietanę z cukrem. Zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę. Odczekać 1 minutę i energicznie wymieszać na gładką masę. Przestudzić i polać zimne brownie.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger