Idealne ciasto dla miłośników czekolady :) jest delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe z dodatkiem soczystych wiśni po prostu rozpływa się w ustach :D a plus tego wszystkiego jest taki, że przygotowuje się go naprawdę szybko ;)
Składniki (blaszka 21x21 cm)
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu)
Umieść w dużej misce wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, olej i jajka, wymieszaj. Na końcu wsyp wydrylowane wiśnie i ponownie wymieszaj.
Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 1 godzinę w 180*C (do "suchego patyczka").
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru
W rondelku zagotować śmietanę z cukrem. Zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę. Odczekać 1 minutę i energicznie wymieszać na gładką masę. Przestudzić i polać zimne brownie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz