czwartek, 9 czerwca 2016

Owocowe "Tiramisu"

Pyszne owocowe ciasto inspirowane Włoskim deserem „Tiramisu” teraz w wydaniu letnim :D uwielbiam Tiramisu dlatego przygotowałam specjalnie dla Was nieco inną jego odsłonę ;)


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki naparu kawowego
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao.

Mus rabarbarowy:
  • 5 - 6  łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu.

Masa serowa:
  • 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę wraz z cukrem pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.

Dodatkowo:
  • 3 banany
  • ok. 500 gram truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do oprószenia


Wykonanie:
Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą rabarbarową. Na to połóż kolejny blat biszkoptu, ułóż umyte truskawki i zalej masą serową. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego ozdób Tiramisu, oprósz kakao. Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. 
Gotowe ;)
Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool
Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger