Pyszne owocowe ciasto inspirowane Włoskim deserem „Tiramisu”
teraz w wydaniu letnim :D uwielbiam Tiramisu dlatego przygotowałam specjalnie dla Was nieco inną jego odsłonę ;)
Pyszne owocowe ciasto inspirowane Włoskim deserem „Tiramisu” teraz w wydaniu letnim :D uwielbiam Tiramisu dlatego przygotowałam specjalnie dla Was nieco inną jego odsłonę ;)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki naparu kawowego
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną
pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet
wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić.
Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu
jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać
szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się
składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po
upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut.
Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem
kawowym, mocno oprószyć kakao.
Mus rabarbarowy:
- 5 - 6 łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych)
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj na małym
ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze
wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę
kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia
się składników i otrzymania gęstego kremu.
Masa serowa:
- 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe)
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do
przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę wraz z
cukrem pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego
kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia
składników.
Dodatkowo:
- 3 banany
- ok. 500 gram truskawek
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do oprószenia
Wykonanie:
Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz
naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą rabarbarową.
Na to połóż kolejny blat biszkoptu, ułóż umyte truskawki i zalej masą serową.
Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego ozdób
Tiramisu, oprósz kakao. Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
Gotowe ;)
Gotowe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz