poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tort z frużeliną wiśniową

Jeśli urodziny to nie może zabraknąć tortu :) tak jak u nas, w każdym domu na urodziny pieczemy tort, tak i na 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów, pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;)P.S. zapraszam na więcej kulinarnych inspiracji do samego Marco Ghia oraz jego Akademii Whirlpool.




Składniki na biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.

Składniki na biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki naparu kawowego

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.
Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.

Składniki na masę kremowo-budyniową:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka (380g) frużeliny wiśniowej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego

Przygotowanie:
Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Osobno zmiksuj resztę mleka z żółtkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlej do gorącego mleka i energicznie mieszaj. Gotowy krem przykryj folią tak, aby dokładnie go dotykała i odstaw do wystygnięcia. Następnie masło utrzyj na gładką masę z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj wystudzoną budyniową masę i krótko miksuj do połączenia całości.
Gotowy krem podziel w stosunku 1/3 i 2/3. Do 1/3 masy dodaj krem czekoladowy i wymieszaj do połączenia składników. Do pozostałej masy dodaj frużelinę (zostaw kilka wisienek do ozdobienia wypieku) i wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu.

Wykonanie:
Biszkopty przekroić na pół. Na dno tortownicy ułożyć blat jasnego biszkoptu, rozsmarować połowę masy z frużeliną i przykryć blatem ciemnym, rozsmarować masę z kremem czekoladowym, przykryć blatem ciemnym i wyłożyć resztę kremu z frużeliną, przykryć jasnym blatem i włożyć do lodówki.

Dodatkowo:
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek
  • wiśnie z frużeliny
  • pokruszony wafelek


Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier i ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go masą z bitej śmietany. Przyozdobić według uznania. Gotowe :)

Wpis bierze udział w konkursie:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger