Jeśli urodziny to nie może zabraknąć tortu :) tak jak u nas, w każdym domu na urodziny pieczemy tort, tak i na 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów, pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;)P.S. zapraszam na więcej kulinarnych inspiracji do samego Marco Ghia oraz jego Akademii Whirlpool.
Jeśli urodziny to nie może zabraknąć tortu :) tak jak u nas, w każdym domu na urodziny pieczemy tort, tak i na 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów, pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;)P.S. zapraszam na więcej kulinarnych inspiracji do samego Marco Ghia oraz jego Akademii Whirlpool.
Składniki na biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną
pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet
wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić.
Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu
jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać
szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się
składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po
upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut.
Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.
Składniki na biszkopt ciemny:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki naparu kawowego
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną
pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet
wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić.
Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać
obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy
i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej
tortownicy.
Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po
upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut.
Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.
Składniki na masę kremowo-budyniową:
- 1 litr mleka 3,2%
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka (380g) frużeliny wiśniowej
- 2 łyżki kremu czekoladowego
Przygotowanie:
Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj.
Osobno zmiksuj resztę mleka z żółtkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlej do
gorącego mleka i energicznie mieszaj. Gotowy krem przykryj folią tak, aby
dokładnie go dotykała i odstaw do wystygnięcia. Następnie masło utrzyj na
gładką masę z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj wystudzoną budyniową masę i
krótko miksuj do połączenia całości.
Gotowy krem podziel w stosunku 1/3 i 2/3. Do 1/3
masy dodaj krem czekoladowy i wymieszaj do połączenia składników. Do pozostałej
masy dodaj frużelinę (zostaw kilka wisienek do ozdobienia wypieku) i wymieszaj
do uzyskania jednolitego kremu.
Wykonanie:
Biszkopty przekroić na pół. Na dno tortownicy ułożyć
blat jasnego biszkoptu, rozsmarować połowę masy z frużeliną i przykryć blatem
ciemnym, rozsmarować masę z kremem czekoladowym, przykryć blatem ciemnym i wyłożyć
resztę kremu z frużeliną, przykryć jasnym blatem i włożyć do lodówki.
Dodatkowo:
- 300 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek
- wiśnie z frużeliny
- pokruszony wafelek
Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier i ubić do
uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go masą z
bitej śmietany. Przyozdobić według uznania. Gotowe :)
Wpis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz