piątek, 7 kwietnia 2017

Czekoladowy tort z chałwą

Kto nie lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :)



Składniki na ciasto czekoladowe:
•          1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
•          1 szklanka drobnego cukru do wypieków
•          3/4 szklanki kakao
•          2 łyżeczki sody oczyszczonej
•          1 łyżeczka proszku do pieczenia
•          1/4 łyżeczki soli
•          1 szklanka maślanki lub kefiru
•          1/2 szklanki oleju rzepakowego
•          2 duże jajka
•          1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
•          1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego czerwonego wina
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużego naczynia przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek, sól. Do większej miski wlej maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj rózgą kuchenną, do połączenia.
Gotowe ciasto przelej do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Składniki na biszkopt:
•          5 jajek
•          1/2 szklanki cukru
•          1 op. cukru wanilinowego
•          1 łyżka octu
•          1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
•          2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
•          1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.

Składniki na krem czekoladowo-chałwowy:
•          300 g czekolady gorzkiej 70%kakao
•          400 ml śmietany kremówki
•          400 g chałwy
•          2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
Przygotowanie:
Zagotuj śmietankę, ściągnij z palinka i wsyp do niej pokruszoną czekoladę, odstaw na minutę, a następnie wymieszaj do powstania gęstej czekoladowej masy, odstaw do wystudzenia. Zimną schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc. Przełóż krem czekoladowy do misy miksera i ubij do uzyskania gęstego kremu, dodaj pokruszoną chałwę i krem czekoladowy, wymieszaj do połączenia.

Składniki na krem czekoladowy:
•          200 g mlecznej czekolady
•          330 ml śmietany kremówki
•          2 łyżki cukru pudru
•          400 g serka śmietankowego/twarogowego
•          2 łyżeczki żelatyny (8 g)

Przygotowanie:
Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw do napęcznienia (około 10 min). W tym czasie rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali, ustawiając najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 10 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę i czekoladę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:
•          1 puszka frużeliny (u mnie wiśniowa)
•          400 ml śmietany kremówki
•          1 łyżka cukru pudru
•          1 śmietanfix
•          polewa czekoladowa

Wykonanie:
Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej.
Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki.
Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową.

Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger