Kto nie lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :)
Składniki
na ciasto czekoladowe:
• 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
• 3/4 szklanki kakao
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 szklanka maślanki lub kefiru
• 1/2 szklanki oleju rzepakowego
• 2 duże jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego
czerwonego wina
Przygotowanie:
Wszystkie składniki
powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużego naczynia
przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek, sól. Do większej miski wlej maślankę,
olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do
połączenia się składników. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj rózgą
kuchenną, do połączenia.
Gotowe ciasto przelej
do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut
lub do tzw. suchego patyczka.
Składniki
na biszkopt:
• 5 jajek
• 1/2 szklanki cukru
• 1 op. cukru wanilinowego
• 1 łyżka octu
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Białka oddziel od
żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie
do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę,
odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po
uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie
wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia
się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40
min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej
tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego
podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z
piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po
chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze
pokojowej.
Składniki
na krem czekoladowo-chałwowy:
• 300 g czekolady gorzkiej 70%kakao
• 400 ml śmietany kremówki
• 400 g chałwy
• 2 łyżki kremu czekoladowego typu
nutella
Przygotowanie:
Zagotuj śmietankę,
ściągnij z palinka i wsyp do niej pokruszoną czekoladę, odstaw na minutę, a
następnie wymieszaj do powstania gęstej czekoladowej masy, odstaw do
wystudzenia. Zimną schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc. Przełóż krem
czekoladowy do misy miksera i ubij do uzyskania gęstego kremu, dodaj pokruszoną
chałwę i krem czekoladowy, wymieszaj do połączenia.
Składniki
na krem czekoladowy:
• 200 g mlecznej czekolady
• 330 ml śmietany kremówki
• 2 łyżki cukru pudru
• 400 g serka śmietankowego/twarogowego
• 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w
minimalnej ilości wody i odstaw do napęcznienia (około 10 min). W tym czasie
rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki. Napęczniałą żelatynę
rozpuść w mikrofali, ustawiając najsłabszą lub średnią moc, podgrzej około 10
sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną żelatynę i czekoladę
wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty
miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu.
Dodatkowo:
• 1 puszka frużeliny (u mnie wiśniowa)
• 400 ml śmietany kremówki
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 śmietanfix
• polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej.
Oba ciasta przetnij na
pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż
masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj
kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym
blatem, odstaw do lodówki.
Wierzch i boki
przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową.
Smacznego :)
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
OdpowiedzUsuń