Idealne połączenie słodyczy kajmaku z cierpkim smakiem grejpfruta jest mistrzowskim połączeniem dla wszystkich osób. Każdy znajdzie w tym słodko-kwaśnym cieście coś dla siebie :)
Biszkopt:
- 8 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1,5 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie
stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem
do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z
żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać
obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na
najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do
przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego
kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć.
Piec
30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki
piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i
ostudzić.
Masa
grejpfrutowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml soku grejpfrutowego
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Budyń
ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na soku grejpfrutowym. Po zdjęciu z
palnika przykryć folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch”. Ostudzić. Masło
utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zimny budyń dodawać łyżka po łyżce do
masła i ucierać aż zużyjemy cały budyń i powstanie jednolita masa.
Masa
kajmakowa:
- 400 g kajmaku (1 puszka)
- 200g masła
- ½ szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Masło
utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na
jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do
połączenia się składników.
Galaretka
z czarnej porzeczki z jabłkami:
- 1 opakowanie galaretki
- 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
- 2 jabłka
Przygotowanie:
Sok
z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie
wymieszać. Jabłka obrać i pokroić. Dodać do galaretki. Odstawić do wystudzenia.
Jak już galaretka będzie zimna zblendować. Odstawić.
Wykonanie:
Biszkopt
przekroić na 3 blaty (można nasączyć naparem, nalewką, etc.) na pierwszy blat
wyłożyć masę grejpfrutową, przykryć kolejnym blatem, wyłożyć masę kajmakową,
przykryć ostatnim blatem i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić kilka godzin w
lodówce. Przyzdobić według uznania.
GOTOWE :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz