poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe

Idealne połączenie słodyczy kajmaku z cierpkim smakiem grejpfruta jest mistrzowskim połączeniem dla wszystkich osób. Każdy znajdzie w tym słodko-kwaśnym cieście coś dla siebie :)








Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.




Masa grejpfrutowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml soku grejpfrutowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na soku grejpfrutowym. Po zdjęciu z palnika przykryć folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch”. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zimny budyń dodawać łyżka po łyżce do masła i ucierać aż zużyjemy cały budyń i powstanie jednolita masa.



Masa kajmakowa:
  • 400 g kajmaku (1 puszka)
  • 200g masła
  • ½ szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Masło utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników.



Galaretka z czarnej porzeczki z jabłkami:
  • 1 opakowanie galaretki
  • 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
  • 2 jabłka
Przygotowanie:
Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić. Dodać do galaretki. Odstawić do wystudzenia. Jak już galaretka będzie zimna zblendować. Odstawić.


Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty (można nasączyć naparem, nalewką, etc.) na pierwszy blat wyłożyć masę grejpfrutową, przykryć kolejnym blatem, wyłożyć masę kajmakową, przykryć ostatnim blatem i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przyzdobić według uznania.
GOTOWE :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger