niedziela, 23 października 2016

Kolorowy biszkopt idealny

Pamiętasz przepis na biszkopt podstawowy? Idealny biszkopt w ostatnich dniach podbija szturmem liczbę wejść dzięki wyróżnieniu go przez KatalogSmaków na ich stronie na FB KatalogSnaków.pl jak i na stronie Proste przepisy, o których nie miałeś pojęcia. Jego odmienną alternatywą jest Biszkopt kakaowy, a poniżej przedstawiam jego wersję z dodatkiem barwników dla dodatkowego urozmaicenia naszych wypieków.



Składniki:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy w żelu (u mnie czerwony)
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj barwnik spożywczy (jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj zabarwioną masę do masy białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitego ciasta, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Nagrzej piekarnik do temperatury 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny).
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger