Biszkopt „rzucany” jest po prostu genialny. Pamiętasz jego wersję podstawową? Jest to jeden z najczęściej odwiedzanych postów na Kulinarnej (nie)codzienności ;) I wcale mnie to nie dziwię, bo lepszego przepisu na biszkopt nie znam :) A jak przekształcić go na biszkopt kakaowy? Wystarczy zamienić część mąki na kakao i gotowe ;)
Składniki (tortownica 28 cm):
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- można dodać również łyżkę kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Mąki i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier wraz cukrem waniliowym, ubijając po
każdym dodaniu. W międzyczasie wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i
octem na jednolitą gęstą masę. Następnie dodaj ją do ubitych białek i zmiksuj
do połączenia się składników. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie
wymieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160*C (termoobieg) lub 175*C
(tradycyjny) przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około
30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na
kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
GOTOWE ;)
a kiedy kakao?
OdpowiedzUsuńrazem z mąką ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper jak zrobie to opisze
OdpowiedzUsuń