czwartek, 11 sierpnia 2016

Idealny biszkopt kakaowy

Biszkopt „rzucany” jest po prostu genialny. Pamiętasz jego wersję podstawową? Jest to jeden z najczęściej odwiedzanych postów na Kulinarnej (nie)codzienności ;) I wcale mnie to nie dziwię, bo lepszego przepisu na biszkopt nie znam :) A jak przekształcić go na biszkopt kakaowy? Wystarczy zamienić część mąki na kakao i gotowe ;)



Składniki (tortownica 28 cm):
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • można dodać również łyżkę kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
Mąki i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier wraz cukrem waniliowym, ubijając po każdym dodaniu. W międzyczasie wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem na jednolitą gęstą masę. Następnie dodaj ją do ubitych białek i zmiksuj do połączenia się składników. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
GOTOWE ;)

3 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger