Puszyste, lekkie i niezwykle smaczne muffinki jogurtowe z karmelizowanymi śliwkami, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu :)
Składniki (12 muffinek):
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego DELECTA
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Składniki na ciasto jogurtowe wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
W misce wymieszaj (bądź krótko ubij mikserem) jajka z cukrem i cukrem wanilinowym Delecta, jogurtem oraz z oliwą z oliwek. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, wymieszaj łyżką do połączenia się składników (lub krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera). Wsyp połamaną czekoladę, wymieszaj. Masę przełóż do ¾ wysokości papilotek.
Piecz około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni.
Śliwki w karmelu:
- 15 sztuk śliwek
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Do rondelka włóż masło oraz cukier i gotuj na małym ogniu do uzyskania karmelu. Dodaj śliwki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz