poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Jogurtowe Muffiny z karmelizowanymi śliwkami

Puszyste, lekkie i niezwykle smaczne muffinki jogurtowe z karmelizowanymi śliwkami, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu :)



Składniki (12 muffinek):
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego DELECTA
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Składniki na ciasto jogurtowe wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
W misce wymieszaj (bądź krótko ubij mikserem) jajka z cukrem i cukrem wanilinowym Delecta, jogurtem oraz z oliwą z oliwek. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, wymieszaj łyżką do połączenia się składników (lub krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera). Wsyp połamaną czekoladę, wymieszaj. Masę przełóż do ¾ wysokości papilotek.
Piecz około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni.


Śliwki w karmelu:
  • 15 sztuk śliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Do rondelka włóż masło oraz cukier i gotuj na małym ogniu do uzyskania karmelu. Dodaj śliwki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną.

Ozdób wierzch muffinek zimnym sosem karmelowo-śliwkowym. Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger