Zebra to ciasto, które jest puszyste, wilgotne oraz pięknie wyrasta. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a do tego świetnie smakuje do kawy czy herbaty. Moją Zebrę upiekłam w Multicookerze Philips, ale równie dobrze można ja upiec w tradycyjnym piekarniku i też wychodzi piękna :)
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody mineralnej (może być zwykła, przefiltrowana woda)
- 3 łyżki kakao
- bułka tarta lub kasza manna do posypania formy oraz kawałek masła/margaryny
Wykonanie:
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo
(na przemian z wodą) dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec delikatnie wmieszaj olej. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej
dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj. Misę (tortownicę)
natłuść i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Na środek wylewaj na przemian
jasną i ciemną masę.
TRADYCYJNIE (W PIEKARNIKU): Piekarnik nagrzej do 180oC. Ciasto piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe :)
#Multicooker #Philips
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz