wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto jogurtowe ze śliwkami (bez tłuszczu)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo szybkim i prostym ciastem o mniejszej kaloryczności, gdyż poza jogurtem nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu. Można przygotować go ze wszystkimi owocami, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut ;) nie licząc pieczenia oczywiście :P


Składniki (blacha 25x30):
  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców
  • ½ szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50 sztuk śliwek

Wykonanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój według uznania, oprósz mąką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy i zmiksuj do połączenia się składników. Na dno formy wysyp część pokrojonych i oprószonych mąką śliwek, następnie wylej 1/2 ciasta, znów wysyp część śliwek i zalej resztą ciasta (drugą połowę ciasta wcześniej wymieszaj z kakao), wierzch udekoruj pozostałymi śliwkami (układaj skórką do dołu, przecięta część musi być na wierzchu). Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger