Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo szybkim i prostym ciastem o mniejszej kaloryczności, gdyż poza jogurtem nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu. Można przygotować go ze wszystkimi owocami, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut ;) nie licząc pieczenia oczywiście :P
Składniki (blacha 25x30):
- 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców
- ½ szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 370 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 50 sztuk śliwek
Wykonanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki
umyj, wypestkuj i pokrój według uznania, oprósz mąką. Blachę wyłóż papierem do
pieczenia.
Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj jogurt i ponownie
krótko zmiksuj. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy i zmiksuj do
połączenia się składników. Na dno formy wysyp część pokrojonych i oprószonych mąką śliwek, następnie wylej 1/2 ciasta, znów wysyp część śliwek i zalej resztą
ciasta (drugą połowę ciasta wcześniej wymieszaj z kakao), wierzch udekoruj
pozostałymi śliwkami (układaj skórką do dołu, przecięta część musi być
na wierzchu). Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60
minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz