Przetestowałam wiele przepisów na biszkopt. Wychodziły one różne, ale z czasem wypracowałam idealny przepis, który zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne i nie opada :) Nadaje się ono idealnie do tortów, jak i do wszystkich innych ciast, które chcemy przyrządzić na biszkopcie ;)
Nastaw piekarnik na 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) i przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około
30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na
kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
GOTOWE :D
Polecam także inne "wersje" biszkoptu:
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.
Polecam także inne "wersje" biszkoptu:
wyglada swietnie, robie podobny tylko bez octu, i popelnialam blad piekac w 175 st.C termoob.zawsze byl przepieczony.
OdpowiedzUsuńMiło mi ☺ i potwierdzam lepiej piec bez termoobiegu. Sama piekę właśnie bez termoobiegu (tortownica 28 cm, 175 st.C, 35 minut) i wychodzi idealny :D
UsuńSuper !!! Muszę koniecznie wypróbować !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) polecam :)
Usuńpiekarnik nagrzany ma być
OdpowiedzUsuńtak, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika ;)
Usuńale po co się nim rzuca o podłogę ?
UsuńZabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Podobno są nawet naukowe wyjaśnienia o bąbelkach zawartych w cieście, które dzięki temu (rzucaniu) mniej się uwalniają :)
UsuńMam pytanie czy ten biszkopt trzeba czymś nasączyć? Ostatnio robiłam z innego przepisu i był bardzo suchy.
OdpowiedzUsuńnie trzeba go niczym nasączać, czasami nasączam go alkoholem (jak przekładam tort) ale nie zawsze ;)
Usuńbiszkopt wychodzi bardzo smaczny i nie za suchy ;)
Witam. Biszkopt wyszedł cudowny. Chcę taki sam cudowny przepis na ciemny biszkopt.Dziękuję bardzo 😀
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) pod etykietą "CIASTO - przepis podstawowy" znajdują się jeszcze 2 przepisy na ciemny i kolorowy biszkopt, a na dniach wstawię kolejne 2 przepisy więc proszę śledzić blog ;)
Usuńczy napewno taka proporja mak? a nie odwrotnie,?wlasnie w moim przepisie jest odwrotnie.
Usuńw tradycyjnym przepisie jest na odwrót ale też nie dodaje się octu, w tym przepisie ma być właśnie więcej mąki ziemniaczanej, oczywiście musi być ona przesiana, w tym cały fenomen tego przepisu ;)
Usuńpieczemy góra-dół?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńPierwszy raz mój biszkopt jest ok
OdpowiedzUsuńCiesze się, że jest Pani zadowolona :)
Usuńdo żółtek jeszcze łyżka oleju i będzie idealny :-)))
OdpowiedzUsuńkoniecznie przetestuje przy najbliższych wypiekach :)
UsuńA czy wyjdzie ten biszkopt w piekarniku gazowym gdzie palniki są tylko od dołu?
OdpowiedzUsuńA forma 24cm nie za mała?
OdpowiedzUsuńna formę 24 cm proszę zrobić z 4 jaj i powinno być ok :D
UsuńTen przepis jest moim ulubionym
OdpowiedzUsuńWoW!!Dziękuję za przepis..wypróbuję nie bawem.Ja też wolę jak biszkopt nie jest suchy..☺Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńWoW!!Dziękuję za przepis..wypróbuję nie bawem.Ja też wolę jak biszkopt nie jest suchy..☺Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńCzy mąkę można zamienić na krupcztke
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńhttps://www.cafesilesia.pl/pol_m_AKCESORIA-167.html