czwartek, 19 maja 2016

Ciasto z rabarbarem

Hmmm... cudowne wspomnienie z dzieciństwa :D Mięciutkie, pulchne i pachnące latem ciast z rabarbarem :) UWIELBIAM!!!




Składniki:
  • ok. ½ kg rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania, dżem, etc.

Wykonanie

Umyj rabarbar, obierz i pokrój w małe kosteczki.
Białka jaj oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijaj aż całkowicie się rozpuści. Później dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wlej olej i mieszaj do połączenia. Wyłóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż rabarbar. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175* około 40 min. Ostudzone ciasto posyp po wierzchu np. cukrem pudrem J

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger