Hmmm... cudowne wspomnienie z dzieciństwa :D Mięciutkie,
pulchne i pachnące latem ciast z rabarbarem :) UWIELBIAM!!!
Składniki:
- ok. ½ kg rabarbaru
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 8 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania, dżem, etc.
Wykonanie
Umyj rabarbar, obierz i pokrój w małe kosteczki.
Białka jaj oddziel od żółtek i ubij na sztywną
pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijaj aż
całkowicie się rozpuści. Później dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia.
Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wlej olej
i mieszaj do połączenia. Wyłóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Na wierzch wyłóż rabarbar. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175*
około 40 min. Ostudzone ciasto posyp po wierzchu np. cukrem pudrem J
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz