czwartek, 30 czerwca 2016

Sos malinowy z cynamonem

Delikatnie kwaskowaty sos malinowy z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :)



Składniki:
  • 500 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku


Wykonanie:
Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka lub na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zaczną się lekko gotować dodaj cynamon. Duś przez kilka minut. Gdy maliny puszczą już cały sok zdejmij z ognia i przetrzyj sos przez gęsto sito w celu pozbycia się pestek.
Sos można podawać od razu na ciepło albo przelać do słoiczków.

Gotowe :)

4 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger