Delikatnie kwaskowaty sos malinowy z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :)
Składniki:
- 500 g malin
- 3 łyżki cukru
- laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku
Wykonanie:
Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka lub na
patelnię i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zaczną się lekko gotować dodaj
cynamon. Duś przez kilka minut. Gdy maliny puszczą już cały sok zdejmij z ognia
i przetrzyj sos przez gęsto sito w celu pozbycia się pestek.
Sos można podawać
od razu na ciepło albo przelać do słoiczków.
Gotowe :)
do naleśników byłby idealny
OdpowiedzUsuńjak najbardziej ;) do naleśników, lodów etc. etc. 🍦 🍡 🍧 pychota :D
UsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń