niedziela, 5 listopada 2017

Ciasto kajmakowo-kawowe

Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego.



Składniki na biszkopt kawowy:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej
  • 1 kopiasta łyżka kakao

Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Po dokładnym ubiciu białek dodaj do nich żółtka i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Następnie dodawaj powoli kawę oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu ciasto nasączyć ok. 150 ml mocnej inki.

Masa kajmakowo-kawowa:
  • 400 ml kremówki
  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 500 g masy kajmakowej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2  łyżki żelatyny

Dodatkowo:
  • gorzka czekolada, posypka etc.

Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami gorącej wody. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.
Jogurt grecki zmiksuj. Partiami dodawaj kajmak i kakao, a na koniec wlaj rozpuszczoną żelatynę. W innym naczyniu ubij śmietanę na sztywną pianę. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę wylej na nasączone ciasto, wyrównaj i chłódź w lodówce ok. 3 – 4 godziny. 
Przed podaniem ciasto można ozdobić starta gorzką czekoladą, posypką etc.
Smacznego :- )

4 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger