czwartek, 5 maja 2016

Drożdżówka z jabłkami i budyniem

Pulchna drożdżówka z kruszonką w dodatku z ulubionymi jabłkami :D 

mniam niebo w gębie :P





Składniki:
Ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka jajek
  • 40 g cukru
  • 2 średnie jabłka
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej

Wykonanie:
W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i rozetrzeć. Następnie dodać łyżkę mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać w miseczce.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, pozostałe mleko, roztopione masło, rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (należy wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki i ścian naczynia). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).

Budyniowe nadzienie
Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Żółtka  utrzeć z cukrem. Powoli dolewać mleko do żółtek i rozmieszać. Gotową mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kruszonka
Masło roztopić. Wymieszać w miseczce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wymieszać do otrzymania kruszonki. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Wykonanie drożdżówki:
Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone ruloniki ułożyć na spodzie. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger