Delikatnie alkoholowy tort upieczony specjalnie na wieczór panieński Eli :D W końcu miałam okazję przetestować niedawno kupioną blaszkę w kształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;)
Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki
Składniki:
·
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
·
2 łyżki kakao
·
80 mi gorącej wody
·
150 g masła
·
150 g cukru
·
1 szklanka zmielonych orzechów
·
4 jajka
Masło wraz z czekoladą roztopić. Kakao wymieszać do
gładkości w gorącej wodzie. W miseczce zmiksować rozpuszczone kakao, masło,
czekoladę, cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną
pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać
do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez
60-70 minut. Ostudzić.
Biszkopt
Składniki:
·
3 jajka
·
1/3 szklanki cukru
·
1 op. cukru wanilinowego
·
1 niepełna łyżka octu
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
·
1/4 szklanki mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną
pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet
wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić.
Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu
jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać
szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się
składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego
patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na
ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.
Masa budyniowa
Składniki:
·
2 opakowania budyniu wanilinowego,
·
500 ml mleka,
·
1 łyżka cukru,
·
200 g masła,
·
ok. 5 łyżek aroniówki
Budyń ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (2
budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Gotowy budyń szczelnie przykryj folią
spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny
budyń utrzyj z masłem, a pod koniec ucierania dodaj aroniówkę.
WYKONANIE:
Zetnij skorupkę z obu ciast. Ciasto czekoladowe połóż
na paterze. Wyłóż 2/3 masy budyniowej i dokładnie rozsmaruj po wierzchu,
przykryj ciastem biszkoptowym i rozsmaruj po wierzchu i bokach pozostałą masę.
Ozdób według uznania. Schłodź w lodówce około 2h.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz