wtorek, 10 maja 2016

Tort Królik na Wieczór Panieński

Delikatnie alkoholowy tort upieczony specjalnie na wieczór panieński Eli :D W końcu miałam okazję przetestować niedawno kupioną blaszkę w kształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;)







Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki

Składniki:
     ·         100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
     ·         2 łyżki kakao
     ·         80 mi gorącej wody
     ·         150 g masła
     ·         150 g cukru
     ·         1 szklanka zmielonych orzechów
     ·         4 jajka

Masło wraz z czekoladą roztopić. Kakao wymieszać do gładkości w gorącej wodzie. W miseczce zmiksować rozpuszczone kakao, masło, czekoladę, cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 60-70 minut. Ostudzić.



Biszkopt

Składniki:
     ·         3 jajka
     ·         1/3 szklanki cukru
     ·         1 op. cukru wanilinowego
     ·         1 niepełna łyżka octu
     ·         1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
     ·         1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
     ·         1/4 szklanki mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić.



Masa budyniowa

Składniki:
·         2 opakowania budyniu wanilinowego,
·         500 ml mleka,
·         1 łyżka cukru,
·         200 g masła,
·         ok. 5 łyżek aroniówki

Budyń ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Gotowy budyń szczelnie przykryj folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzyj z masłem, a pod koniec ucierania dodaj aroniówkę.



WYKONANIE:

Zetnij skorupkę z obu ciast. Ciasto czekoladowe połóż na paterze. Wyłóż 2/3 masy budyniowej i dokładnie rozsmaruj po wierzchu, przykryj ciastem biszkoptowym i rozsmaruj po wierzchu i bokach pozostałą masę. Ozdób według uznania. Schłodź w lodówce około 2h.
Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger