Delikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D
Składniki:
- 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy)
- 300 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 kg serka (u mnie o smaku brzoskwiniowym VITELLO)
- 2 galaretki (u mnie truskawkowe)
Dodatkowo:
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- cukiereczki
Wykonanie:
Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do
wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z
odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż
warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i
miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną,
ale nadal płynną galaretkę, krótko zmiksuj do połączenia składników (można dodać kawałki dowolnych owoców). Wlej masę
do blachy i ułóż na wierzchu drugą warstwę herbatników (zrób minimalne odstępy
między ciasteczkami żeby później było lepiej kroić w kosteczki). Włóż do
lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdób ciasto za
pomocą worka cukierniczego. Ozdób cukiereczkami. Ciasto musi być cały czas w
lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę zmiękną. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz