Pyszne muffiny z dodatkiem kremu czekoladowego ozdobione bitą śmietaną :) Owe babeczki są sycące, aromatyczne i puszyste, po prostu smaczne ;) Można je przyrządzić z różnymi dodatkami, np. orzechami, rodzynkami, czekoladą, czy z kremami, krówką, dżemem etc. Kombinacji jest naprawdę wiele ;) u mnie wygrał krem czekoladowy :D
Składniki
(15 szt.):
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 350-400 ml jogurtu greckiego
- krem czekoladowy
Przygotowanie:
Przygotuj
foremkę na muffiny wyłożoną papilotkami i nastaw piekarnik na 175oC.
Suche
składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszaj w jednej misce.
Odłóż. W drugiej misce dokładnie wymieszaj składniki płynne (jajka, oliwę, jogurt).
Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Papilotki
napełnij masą do 1/3 wysokości, nałóż krem (nadzienie) i przykryj pozostałym
ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny piecz przez około 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 stopni.
Krem:
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Schłodzoną
śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Krem przełóż do
rękawa cukierniczego i ozdób nim babeczki. Wierzch możesz dodatkowo posypać
cukiereczkami, płatkami czekolady, lub posypką. Gotowe :)
Uwielbiam muffiny:)
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do upieczenia 😃 wychodzą przepyszne 😍
Usuń