To jakże pyszne i innowacyjne ciasto jest całkowitym dziełem przypadku. Po ostatnich ulewach zebrałam trochę jabłek i żeby ich nie zmarnować usmażyłam z ostatnimi wiśni jakie mi pozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D
Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości :) a co Ty myślisz o takim połączeniu? Skusisz się???
Składniki:
CIASTO KRUCHE (tortownica 24 cm)
- 125 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę wraz z kakao przesiej na stolnicę, dodaj zimną margarynę,
cukier, żółtko i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody). Następnie
ciasto schłodź przez około 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim
spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do lodówki
na czas przygotowania masy.
MASA SEROWO-JABŁKOWO-WIŚNIOWA
- 5 jajek (osobno żółtka i białko + białko z ciasta)
- 2 łyżki cukru pudru (1 do żółtek, 1 do białek)
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2,5 kg jabłek, 1 kg wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru na
gęstą masę. Następnie dodaj usmażone z wiśniami jabłka, serek, mąkę ziemniaczaną,
kaszę mannę i zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli masa jest dla Ciebie
mało słodka to dodaj do niej jeszcze cukier. My lubimy mało słodkie ciasta,
więc ja nie dawałam, gdyż serek jest sam w sobie słodki, a jabłka też były słodzone podczas smażenia.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier
puder. Ubijaj do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Gotową pianę przełóż w
trzech turach do masy jabłecznej, za każdym razem delikatnie mieszając do
połączenia się składników.
Gotową masę wlej do tortownicy, lekko wyrównaj wierzch.
Ciasto powinno być wyższe od masy o jakiś 1 cm. Nadmiar ciast można ściąć i
ułożyć „kleksami” na wierzchu masy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i
piecz przez 60 minut w 170oC. Następnie zmniejsz temperaturę do
150oC i piecz jeszcze przez 30 minut (bez termoobiegu). Upieczone ciasto
pozostaw w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gotowe ciasto
przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz