piątek, 15 lipca 2016

Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami

To jakże pyszne i innowacyjne ciasto jest całkowitym dziełem przypadku. Po ostatnich ulewach zebrałam trochę jabłek i żeby ich nie zmarnować usmażyłam z ostatnimi wiśni jakie mi pozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D 

Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości :) a co Ty myślisz o takim połączeniu? Skusisz się???



Składniki:
CIASTO KRUCHE (tortownica 24 cm)
  • 125 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mąkę wraz z kakao przesiej na stolnicę, dodaj zimną margarynę, cukier, żółtko i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody). Następnie ciasto schłodź przez około 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy.

MASA SEROWO-JABŁKOWO-WIŚNIOWA
  • 5 jajek (osobno żółtka i białko + białko z ciasta)
  • 2 łyżki cukru pudru (1 do żółtek, 1 do białek)
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2,5 kg jabłek, 1 kg wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru na gęstą masę. Następnie dodaj usmażone z wiśniami jabłka, serek, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli masa jest dla Ciebie mało słodka to dodaj do niej jeszcze cukier. My lubimy mało słodkie ciasta, więc ja nie dawałam, gdyż serek jest sam w sobie słodki,  a jabłka też były słodzone podczas smażenia.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier puder. Ubijaj do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Gotową pianę przełóż w trzech turach do masy jabłecznej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników.

Gotową masę wlej do tortownicy, lekko wyrównaj wierzch. Ciasto powinno być wyższe od masy o jakiś 1 cm. Nadmiar ciast można ściąć i ułożyć „kleksami” na wierzchu masy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut w 170oC. Następnie zmniejsz temperaturę do 150oC i piecz jeszcze przez 30 minut (bez termoobiegu). Upieczone ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger