środa, 13 lipca 2016

Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd

Pyszny truskawkowy tort z niespodzianką w środku :) ozdobiony dla niepoznaki masą na bazie Lemon Curd. Słodycz truskawek idealnie komponuje się z kwaśnym smakiem cytryny dzięki czemu nasz tort nie jest przesadnie słodki i można od razu zjeść dużo większe kawałki :D a gwarantuję, że tort rozchodzi się w mgnieniu oka ;) u mnie "zniknął" dokładnie w jeden wieczór :)



Galaretka z truskawkami:
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
Można wykonać dzień wcześniej.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić. Truskawki odszypułkować, umyć i ułożyć w salaterce wyłożonej folią spożywczą (średnica ok. 10-15cm, mniejsza niż tortownica w której pieczemy biszkopt). Truskawki zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej)

Przygotowanie:
Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól i wymieszaj.
Do drugiej miski (misy miksera) wlej maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj suche składniki i krótko zmiksuj. Następnie powoli dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając.
Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.


Mus truskawkowy do masy:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.


Masa truskawkowa:
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego/truskawkowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • Mus truskawkowy z galaretką

Przygotowanie:
Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników.


Dodatkowo:
  • Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn)
  • 200 g masła
  • 1 puszka frużeliny wiśniowej
  • owocowa posypka

Wykonanie:
Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową.
Z ciasta należy ściąć górę i ułożyć je w tortownicy. Wylać trochę masy truskawkowej, ułożyć na środku galaretkę z truskawkami i zalać resztą masy truskawkowej. Włożyć do lodówki i schłodzić kilka godzin, najlepiej zostawić na całą noc.
Następnego dnia, ściągnąć obręcz tortownicy, przełożyć ciasto na paterę i ozdobić według uznania.

Ja do ozdoby użyłam masę na bazie Lemon Curd (rozetrzeć miękkie masło na puch i utrzeć z Lemon Curd), którą obłożyłam boki tortu a na wierzchu rozsypałam pokruszone ciasto, które ścięłam. Następnie, na wierzchu poukładałam wisienki z frużeliny wiśniowej (np. taką) i posypałam posypką. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger