Pyszny truskawkowy tort z niespodzianką w środku :) ozdobiony dla niepoznaki masą na bazie Lemon Curd. Słodycz truskawek idealnie komponuje się z kwaśnym smakiem cytryny dzięki czemu nasz tort nie jest przesadnie słodki i można od razu zjeść dużo większe kawałki :D a gwarantuję, że tort rozchodzi się w mgnieniu oka ;) u mnie "zniknął" dokładnie w jeden wieczór :)
Galaretka z truskawkami:
- 0,5 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Można wykonać dzień wcześniej.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odstawić. Truskawki odszypułkować, umyć i ułożyć w salaterce wyłożonej folią
spożywczą (średnica ok. 10-15cm, mniejsza niż tortownica w której pieczemy
biszkopt). Truskawki zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego
zastygnięcia.
Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej)
Przygotowanie:
Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek,
sól i wymieszaj.
Do drugiej miski (misy miksera) wlej maślankę, olej, jajka,
wanilię. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj
suche składniki i krótko zmiksuj. Następnie powoli dodawaj gorącą kawę cały
czas mieszając.
Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić.
Mus truskawkowy do masy:
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka
i zagotuj. Ściągnij garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki cały czas
mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.
Masa truskawkowa:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego/truskawkowego
- 200 ml śmietany kremówki
- Mus truskawkowy z galaretką
Przygotowanie:
Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej
śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie
wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników.
Dodatkowo:
- Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn)
- 200 g masła
- 1 puszka frużeliny wiśniowej
- owocowa posypka
Wykonanie:
Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto
czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz
i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową.
Z ciasta należy ściąć górę i ułożyć je w tortownicy. Wylać
trochę masy truskawkowej, ułożyć na środku galaretkę z truskawkami i zalać
resztą masy truskawkowej. Włożyć do lodówki i schłodzić kilka godzin, najlepiej
zostawić na całą noc.
Następnego dnia, ściągnąć obręcz tortownicy, przełożyć
ciasto na paterę i ozdobić według uznania.
Ja do ozdoby użyłam masę na bazie Lemon Curd (rozetrzeć
miękkie masło na puch i utrzeć z Lemon Curd), którą obłożyłam boki tortu a na
wierzchu rozsypałam pokruszone ciasto, które ścięłam. Następnie, na wierzchu
poukładałam wisienki z frużeliny wiśniowej (np. taką) i posypałam posypką. Ciasto trzeba
przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz