Elegancki truskawkowo-czekoladowy deser,
który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej
lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki temu efekt końcowy jest niesamowity :D Gwarantuję, że
zrobi furorę nie tylko wyglądem, ale i smakiem :)
Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej)
Przygotowanie:
Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao,
sodę, proszek, sól i wymieszaj.
Do drugiej miski (misy miksera) wlej
maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach do
połączenia składników. Dodaj suche składniki i krótko zmiksuj. Następnie powoli
dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając.
Gotową masę wylej na formę wyłożoną
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do
tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Mus truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Umyte truskawki zblenduj na gładki mus,
przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki
cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.
Masa serowo-truskawkowa:
- 1 kg serka truskawkowego (użyłam taki jak na zdjęciu poniżej)
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w jednej szklance
wody, ostudź. Ser przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj na najwyższych obrotach.
Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia
składników.
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić.
Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej
do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj
masę serową i wylej ją na mus truskawkowy (ja powciskałam jeszcze pomiędzy
obranego banana). Przykryj ciastem czekoladowym i włóż do lodówki na całą noc.
Na następny dzień wyjmij z lodówki, obróć i ściąg salaterkę, delikatnie zdejmij folię spożywczą. Ozdób według uznania.
Lustrzana glazura czekoladowa:
- 250g cukru pudru z dodatkiem kakao lub 150 g cukru i 50 g kakao
- 50 ml wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Do garnuszka wsyp cukier puder z
dodatkiem kakao i wlej wodę, całość zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj do
połączenia składników, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i trochę ostudź. Do
ciepłej polewy dodaj napęczniałą i podgrzaną w mikrofali żelatynę, wszystko dokładnie
wymieszaj. Polewę przestudź do osiągnięcia gęstej, ale wciąż lejącej konsystencji
(możesz schłodzić ją w lodówce, ale cały czas kontroluj gęstość).
Gotową polewą oblej ciasto umieszczone
na kratce cukierniczej (ja polałam ją dwukrotnie – za każdym razem wkładałam do
lodówki). Boki i wierzch ozdób startą gorzką czekoladą.
GOTOWE :)
ale rozpusta !
OdpowiedzUsuńtruskawkowo-czekoladowa :D to co tygryski lubią najbardziej :D :P
Usuń