czwartek, 7 lipca 2016

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Zdrowy, szybki, łatwy i prosty przepis na niecodzienne danie. Podczas gotowania makaronu, zdążysz przygotować szpinak z kurczakiem :D Zdecydowanie mój faworyt, pyszny i zdrowy obiad, do którego możemy dodać wszystko co lubimy :)


Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti (lub każdy inny)
  • 400 g szpinaku (ja miałam mrożony)
  • 2 szt. cukinii
  • 4 szt. marchewki
  • 1 szt. papryki
  • 1 puszka cieciorki gotowanej na parze
  • 150 g sera mozarella
  • 2 flety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa gyros

Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros.
Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż. Dodaj cieciorkę, bulion i duś na małym ogniu 5-7 min. Dopraw do smaku. Wsyp podsmażonego kurczaka z cebulką, dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj.
Następnie wrzuć ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj. Dodaj starty ser, wymieszaj.
Nałóż na talerz, posyp odrobiną sera i np. natką pietruszki.
Smacznego !!!

2 komentarze:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger