Cukinia nie jedno ma „imię” ;) jest bardzo uniwersalnym warzywem, możemy ją śmiało przygotować w różnych odsłonach, zarówno na ostro, jak i na słodko :) W zależności od rodzaju użytej galaretki otrzymamy dżem o danym smaku. Ja prezentuję piękny zielony dżem o smaku agrestowym ;)
Składniki:
- 2,5 kg cukinii (obranej, bez nasion)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Cukinie obierz, oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o
grubych oczkach. Cukinię należy dusić pod przykryciem około 30 min. (aż zmięknie).
Następnie wsyp cukier oraz galaretkę i gotuj na małym ogniu 30 min. Na koniec
dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do
wyparzonych słoiczków i postaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Gotowe
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz