piątek, 29 lipca 2016

Dżem z cukinii o smaku agrestowym

Cukinia nie jedno ma „imię” ;) jest bardzo uniwersalnym warzywem, możemy ją śmiało przygotować w różnych odsłonach, zarówno na ostro, jak i na słodko :) W zależności od rodzaju użytej galaretki otrzymamy dżem o danym smaku. Ja prezentuję piękny zielony dżem o smaku agrestowym ;)


Składniki:

  • 2,5 kg cukinii (obranej, bez nasion)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:
Cukinie obierz, oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię należy dusić pod przykryciem około 30 min. (aż zmięknie). Następnie wsyp cukier oraz galaretkę i gotuj na małym ogniu 30 min. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Gotowe ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger