Oto fantastycznie pachnące ciasto wiśniowe, dobrze nasączone,
wilgotne, z makiem. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Łatwe w przygotowaniu, tak
więc zachęcam do pieczenia.
Mak, mak, mak... Większości z Nas kojarzy się z Świętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, "zawalonymi" stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż cały urok tkwi w jego prostocie. Kiedy mam już dość potraw, słodkich ciast z mnóstwem mas chętnie sięgam po kawałek tego ciasta, bo na nie zawsze znajdę miejsce ;) jak i cała moja rodzina, gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D
Składniki powinny być
w temperaturze pokojowej (blacha 24cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki soku z wiśni
- 4 jajka
Dodatkowo:
- 1 szklanka soku z wiśni
- 100 g gorzkiej czekolady
- posypka DECORADA maczek o smaku truskawkowym
Wykonanie:
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia,
cukrem oraz makiem. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj je z mąką do powstania
kruszonki. Następnie wlej olej, sok wiśniowy i wymieszaj mikserem do połączenia
składników. Następnie dodawaj po jednym jajku i krótko wymieszaj, do uzyskania
jednolitej masy. Blaszkę posmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Ciasto
przełóż do blachy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w
temperaturze 175 oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut.
Ciepłe ciasto w blaszce polej sokiem wiśniowym, odstaw do
całkowitego wystudzenia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, polej
roztopioną gorzką czekoladą i posyp maczkiem truskawkowym DECORADA ;)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń